SECTIA 

NEUROLOGIE 2

 

 

75 paturi - capacitate totala sectie

          Sectia Clinica Neurologie II este sectie de neurologie adulți aflată in Pavilionul H din cadrul spitalului Clinic Colentina, in care se interneaza pacienti cu patologie neurologica.
Sectia are 75 paturi situate astfel:
Compartiment UAVCA (Unitate de Accident Vascular Cerebral Acut)- 15 paturi-parter
         3 rezerve cu un pat si grup sanitar propriu
         4 rezerve cu un pat
         2 rezerve cu 3 paturi
         o rezerva cu 2 paturi si grup sanitar propriu
Sectia - 45 paturi pentru spitalizarea continua – etajul 2
         11 rezerve cu 2 paturi dintre care una cu grup sanitar propriu
         7 rezerve cu 3 paturi dintre care 2 cu grup sanitar propriu
         2 rezerve cu 1 pat si grup sanitar propriu

Compartiment de Recuperare Medicala Neurologica- 15 paturi- etajul 3
         6 rezerve cu 2 paturi
         o rezerva cu 3 paturi

          La nivelul Sectiei, exista Laboratorul de explorari functionale neurologice (ultrasonologie, electroneurofiziologie, potentiale evocate, electroencefalografie si video –electroencefalografie pentru inregistrari de lunga durata pentru patologia de tip epileptiform) care deservește atât pacienții internați în Secțiile de Neurologie I și II cât și pacienți internați în alte secții ale Spitalului și care necesită astfel de investigatii pe parcursul internării. În 2022, Laboratorul de explorări a fost dotat prin contribuția UMF Carol Davila cu un aparat de ultimă generație pentru stimularea transmagnetică cerebrală.
Sectia are alocate 2 paturi la sectorul Spitalizare de Zi unde se desfasoara in principal acordarea de servicii medicale pacientilor inclusi In Programul National de sanatate Boli neurologice(scleroza multipla) precum si pacientilor cu distonii(injectare de toxină botulinica).
Activitatile medicale principale de la nivelul Secției constau în: acordarea de asistenta medicala specializata (consultatii, investigatii, diagnostic si tratament) pacientilor adulti cu patologie neurologica diversa, conform competentelor profesionale, principalele servicii medicale acordate fiind legate de asistenta medicala pentru bolile neurologice in faza acuta, subacuta, cronica (managementul complicatiilor si comorbiditatilor asociate), acoperind toată patologia neurologică de tipul afectiunilor neurologice cu impact autoimun , tulburari neurocognitive, boli neurologice degenerative, tulburari de miscare, patologia neuro-musculara, etc
Serviciile medicale oferite in sectie se realizeaza prin internari in regim de spitalizare continua/in regim de spitalizare de zi în contract cu CASMB.

Servicii medicale:
   asistenta medicala pentru bolile neurologice in faza acuta,subacuta, cronica(managementul complicatiilor si comorbiditatilor asociate);
   diagnosticul si tratamentul afectiunilor neurologice cu impact autoimun , tulburari neurocognitive, boli neurologice degenerative, patologia neuro-musculara, etc;


 
     Telefoane de contact: 0213173245 interior 5333 sau 5334 (etajul 2)
   
      interior 5315 compartiment UAVCA
   
      interior 5320 secretariat UMF
   
      interior 5305 Camera de Garda
   
      interior 5321 Spitalizare de Zi
   
      interior 5664 Compartiment Recuperare Medicala Neurologica
         Fax :0213180629

 e-mail: neurologie2@spitalulcolentina.ro

Medici:
Sef sectie :
Conf. Univ. Dr. Davidescu Irene-Eugenia Velicica

medic primar neurologie;
medic specialist psihiatrie;
doctor in stiinte medicale;
competenta EEG;
atestat in managementul serviciilor medicale;
evaluator servicii sanatate acreditat ANMCS.

Prof. Univ. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu
medic primar neurologie;
doctor in stiinte medicale;
cercetator stiintific grad I;
atestat in managementul serviciilor medicale;
Prorector UMF Carol Davila;
Membru corespondent al Academiei de Stiinte Medicale;
Fost Presedinte al Societatii de Neurologie din Romania;
Vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Bucurest.

Asist. univ. Dr. Oprisan Luminita
medic primar neurologie;
doctor in stiinte medicale;
competenta EEG.

Dr. Mitu Cristina Elena
medic primar neurologie.

Dr. Mujdaba-Elmi Ayghiul - coordonator al laboratorului de explorari functionale
medic primar neurologie;
competenta EMG;
competenta ecografie-Doppler vase cervico-cerebrale;
competenta EEG.

Dr. Morari Oana
medic specialist neurologie;
competenta EMG;
competenta EEG.

Dr. Adela Danau
medic specialist neurologie;
doctor in stiinte medicale.

Dr. Tulba Delia
medic specialist neurologie;
doctorand UMF Carol Davila.

Dr. Munteanu Irina - (ambulator)
medic specialist neurologie;
competenta ecografie-Doppler vase cervico-cerebrale.

Psiholog Cucu Camellia Daniela
psiholog logoped-recuperarea afaziilor;
doctor in psihopedagogie si consiliere vocationala.

Psiholog clinician Matei Carmen

Asistent sef: Ionita Nicoleta
asistent medical principal licentiat

Compartiment UAVCA (in cadrul Sectiei a II-a Neurologie)


15 paturi - capacitate compartmiment terapie acuta

     Telefoane de contact: 0213173245 interior 5315

Medici:
Dr. Rosianu Elena
medic primar neurologie.

Dr. Radu Mihailescu
medic primar neurologie;
competenta EMG.

Dr. Luca Dimela
medic specialist neurologie;
competenta eco-Doppler vase cervico-cerebrale.

Dr. Marin Georgiana
medic specialist neurologie;
competenta eco-Doppler vase cervico-cerebrale;
competenta EEG.

Asistent coordonator: Huminiuc Adriana
asistent medical principal licentiat

Compartiment Recuperare Medicala Neurologie (in cadrul Sectiei Clinice Neurologie II)

Dr. Mihail Mihaela
medic primar recuperare medicina fizica si balneologie ;
atestat in managementul serviciilor medicale.

Asistent coordonator: Bunea Oana
asistent medical principal licentiat


Nucleul de cercetare:

Dr. Dumitrescu Laura
medic primar neurologie;
doctorand UMF Carol Davila.

Dr. Chirita Craciun Laura
medic primar neurologie;
doctor în stiințe medicale;
competenta EEG;
atestat de studii complementare somnologie nivel I+II.

Realizari
         In sectia Clinică Neurologie II se interneaza pacienti cu patologie neurologica variată, boli neurologice rare, fiind centru de expertiza pentru distonii, boli musculare, boli cu substrat autoimun, scleroza multipla.
         In compartimentul Unitate de Accident Vascular Cerebral Acut (UAVCA) se desfasoara sub conducerea Prof. B. O. Popescu, Programul Acțiunea Prioritară pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accidentul vascular cerebral acut, prin administrare de alteplaza (tromboliza) in AVC ischemic in primele 4 ore de la debut, fapt de mare importanta avand in vedere cresterea constanta a patologiei vasculare cerebrale, si scaderea varstei de aparitie a AVC ischemic, mai ales in contextul imbunatatirii serviciilor de urgenta prespitaliceasca, care pot asigura transportul de urgenta al pacientilor la unitatile de AVC in timpul ferestrei terapeutice. Numarul pacientilor care au beneficiat de aceasta procedura a fost in continua crestere, iar in 2022 au fost spitalizati 590 pacienti cu AVC ischemic, fiind efectuate 56 de administrări de alteplaza, având o rată medie de 9.49, peste rata medie pe țară de 8.71, și aici s-a realizat cel mai bun timp mediu ”Door to needle” din toate centrele din tara, de doar 25 minute .
         In evidenta Sectiei se afla aproximativ 500 pacienti cu scleroza multipla, pentru prescrierea / administrarea tratamentului imunomodulator cu diferite molecule, în cadrul Programului Național pentru Boli Neurologice
         Secția Clinică Neurologie II este printre puținele centre din țară care oferă injectare de toxină botulinică pentru pacienții cu distonii, Prof. Bogdan Ovidiu Popescu având expertiză în acest tip de terapie. Deasemenea, Dr Mujdaba efectuează injectari de toxină botulinică sub ghidaj electromiografic. Sunt in evidenta Secției peste 200 de pacienti cu aceasta patologie.
         În Secție există medici cu expertiză și logistica necesară pentru tratamentul și monitorizarea pacienților cu boală Parkinson avansată; în această privință, sub coordonarea Prof. B.O. Popescu, colectivul Secției realizează evaluarea în vederea recomandării conduitei terapeutice optimale (pompă pentru administrare jejunală de levodopa, pompă cu apomorfină, îndrumare în vederea inițierii stimulării cerebrale profunde) și se ocupă direct de inițierea și monitorizarea administrării intrajejunale continue de levodopa-carbidopa gel intestinal prin gastrostomă cu extensie-jejunală; de asemenea în cadrul Secției pacienții cu stimulare cerebrală profundă pot beneficia de monitorizarea și ajustarea parametrilor de stimulare (Prof. Bogdan O. Popescu)
         Medicii din cadrul Secției Clinice Neurologie II au expertiza necesară pentru diagnosticarea bolilor neurologice rare (sindroame paraneoplazice, leucodistrofii, sindrom Sussac, vasculita cerebrală primitvă, forme particulare de boală de neuron motor, coree Huntington etc), pentru diagnosticarea și managementul bolilor neurologice agresive mediate imun (spectrul neuromielitei optice, poliradiculoneuropatie inflamatorie demielinizantă cronică, encefalomielită diseminată acută, encefalite autoimmune, etc), precum și pentru îngrijirea pacienților cu patologie sistemică complexă și afectare neurologică (spectrul Sjogren-LES, sindrom Churg-Strauss, boală Behҫet, afectare neurologică în cadrul bolilor hematologice maligne); de asemenea, medicii din cadrul Secției au expertiza necesară pentru diagnosticarea bolilor musculare, având în acest sens o bună colaborare cu Serviciul de Anatomie patologică unde se efectueaza examenul anatomo-patologic de muschi si nerv cu microscopie electronica.
         O parte din medici (Prof. Popescu, Dr. Radu Mihăilescu, Dr. Cristina Mitu,) au expertiza necesară pentru administrarea intratecală a chimioterapiei pentru pacienții cu boli limfoproliferative și oferă / pot oferi acest tip de servicii pacienților internați în cadrul Secției Hematologie, la solicitarea colegilor hematologi. Medicii cu competență în electroencefalografie au expertiza necesară pentru stabilirea diagnosticului de moarte cerebrală în vederea recoltării de organe.
         Exista o bună colaborare cu sectiile de ATI in privința realizării procedurilor de schimb plasmatic necesare pacienților cu boli neurologice mediate imun care au manifestari/ exacerbări acute severe și care nu pot fi controlate prin alte metode, cum ar fi administrarea imunoglobulinelor pentru administrare intravenoasă .
         Prof. Bogdan Ovidiu Popescu, Prorector al UMF Carol Davila, este Seful Clinicii de Neurologie, unde isi efectueaza, sub indrumarea cadrelor didactice, stagiile de neurologie 5 serii de studenti in fiecare an universitar. In cadrul Clinicii isi efectueaza pregatirea de specialitate 40 de rezidenti de neurologie si prin rotatie, rezidenti de alte specialitati care au stagii de neurologie. Deasemenea, Domnia sa este conducator de doctorat, având în îndrumare 10 doctoranzi si coordonator al Nucleului de cercetare Neurologie in care se deruleaza mai multe proiecte de cercetare.
         In decursul anului 2019 la nivelul Sectiei au fost rezolvate 2325 de cazuri de spitalizare continua (o medie de 193 cazuri/luna) si 4211 cazuri de spitalizare de zi( o medie de 350 pacienti/luna). În perioada pandemiei de COVID-19, Secția a oferit servicii medicale exclusiv pacientilor infectati cu SARS-CoV2, ca dealtfel întregul Spital Colentina (primul spital suport COVID din data de 16.03.2020) timp de 15 luni, reluând activitatea pentru pacienții non-COVID în mod treptat, astfel încât în anul 2022 au fost rezolvate 2000 de cazuri de spitalizare continua (o medie de 166 cazuri/luna) si 3453 cazuri de spitalizare de zi(o medie de 287 pacienti/luna).

Imagini sectie:

Imagini spitalizare de zi:

Imagini UAVCA:

Imagini Compartiment de Recuperare Neurologica:

Imagini cu personalul didactic si de cercetare:

Imagini din timpul activitatii COVID:


Alte sectii din spital:

A.T.I. 1 A.T.I. 2 Ortopedie A.T.I. 2 Chirurgie CHIRURGIE GENERALA 1 CLINICA CHIRURGIE GENERALA 2 CARDIOLOGIE CHIRURGIE PLASTICA DIABET SI NUTRITIE DERMATO-VENEROLOGIE 1 DERMATO-VENEROLOGIE 2 HEMATOLOGIE DERMATOLOGIE COPII GASTROENTEROLOGIE MEDICINA INTERNA 1 MEDICINA INTERNA 2  MEDICINA INTERNA 3 NEUROLOGIE 1 NEUROLOGIE 2 ONCOLOGIE ORTOPEDIE 1 ORTOPEDIE 2 NEUROCHIRURGIE - Chirurgie spinala NEUROCHIRURGIE PNEUMOLOGIE  RECUPERARE MEDICALA  REUMATOLOGIE   UROLOGIE  PARAZITOLOGIE  MEDICINA MUNCII (Boli Profesionale)