SECTIA

BOLI PARAZITARE

 

         Clinica de Boli Parazitare din Spitalul Clinic Colentina a fost infiintata in 1994 cu aprobarea Ministerului Sanatatii, sub indrumarea D-nei. Prof. Dr. Simona Radulescu si Conf. Dr. Lidia Lazar, ulterior cu participarea Conf. Dr. Carmen-Michaela Cretu, Sef Lucrari Suzana Elena Cilievici si Sef Lucrari Dr. Loredana-Gabriela Popa. Din 1995, pe langa activitatea de ambulatoriu (consultatii si dispensarizare) s-a aprobat in componenta sectiei un numar de 25 de paturi.

         De la infiintare si pana in prezent, Sectia de Boli Parazitare din Spitalul Clinic Colentina este singura sectie cu acest profil din Romania, activitatea Clinicii fiind asigurata in cea mai mare parte de cadre universitare UMF ''Carol Davila'' Bucuresti.

         Pentru ca aceasta sectie sa poata functiona au fost obtinute importante fonduri din sponsorizari, ce au vizat reconditionarea si amenajarea spatiului pus la dispozitie de catre spital. Aceste sponsorizari obtinute in urma unui important efort colectiv al medicilor (cadre didactice la U.M.F. ''Carol Davila'' cu integrare clinica in Spitalul Colentina) si al asistentei sefe, au provenit de la BRD, Banc-Post, FPS Muntenia, Cesarom, Marmura S.A., Romcim, Belcrom Impex S.R.L., Intermedia Service S.R.L. Medias, S.C. Flando Bacau, Confind SRL Campina si Primaria din Viena (donatie de mobilier), Universitatea din Pavia si Universitatea din Rouen. Ulterior, pentru imbunatatirea conditiilor hoteliere si a dotarilor cu aparatura medicala, fondurile au provenit si din proiecte si programe de cercetare, precum si din activitatea filantropica a Fundatiei pentru Asistenta si Educatie in Boli Parazitare & Tropicale ''Orthogon''.

         In clinica se asigura diagnosticul, stadializarea si tratamentul modern, actualizat al parazitozelor autohtone si de import.

         Se acorda o atentie deosebita principalelor boli parazitare, transmise pe cale digestiva (carne insuficient prelucrata termic, vegetale, apa, lapte si derivate lactate), prin vectori (tantari, capuse, muste, etc.), prin contactul cu solul sau animale de companie, transfuzii de sange, congenital (de la mama la fat), transplant de organe.

         Abordarea moderna a bolii hidatice, a cisticercozei, trichinelozei, toxocarozei, sau toxoplasmozei, reprezinta doar cateva din preocuparile colectivului de medici.

         Complexitatea cazurilor rezolvate si indicatorii de performanta situeaza Sectia de Boli Parazitare printre cele mai eficiente din spital.

         Colectivul Clinicii de Boli Parazitare asigura activitatea curenta din spital si in limita posibilitatilor a celei de ambulator, activitate de cercetare, activitate didactica (studenti an III Medicina Generala si Colegii Medicale, an V Medicina Generala, supraspecializari, cursuri post universitare).

         In cei 18 ani de activitate, prin competenta si daruirea personalului sectiei, s-au inregistrat, tratat, monitorizat numeroase cazuri de boli parazitare, atat autohtone cat si tropicale, de exemplu, numai in perioada 2008-2012 au fost urmariti 12.711 bolnavi. O buna parte din cazurile tratate au ajuns in sectia noastra in stare avansata de boala, cu numeroase complicatii, uneori dupa ce au fost tratate eronat sau fara un diagnostic precis, diagnosticul fiind stabilit numai dupa ce au ajuns in aceasta sectie. Au fost salvate vieti, au fost atenuate sechelele infectiilor parazitare, a crescut calitatea vietii bolnavilor, s-a prevenit in numeroase cazuri aparitia orbirii (prin infectii parazitare), iar aceasta enumerare ar putea continua.

         In acest interval de timp s-au finalizat sau sunt in curs de finalizare Contracte de Cercetare sub egida Academiei Romane de Stiinte Medicale, Uniunii Europene, Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

         Sunt, de asemenea, in derulare studii rezultate din colaborarea cu alte clinici, cu diverse specialitati din Bucuresti sau din tara (Oftalmologie, Neurologie, Obstetrica-Ginecologie, Pneumologie, Chirurgie generala sau toracica, Dermatologie, Alergologie, Oncologie, etc).

         Sectia de Boli Parazitare are in dotare doua aparate de ecografie de inalta performanta (ALOKA - portabil si General Electric - stationar).

Servicii:
   diagnosticul, tratamentul specific si monitorizarea bolnavilor cu parazitoze intestinale si tisulare;
   portofoliu terapeutic modern si personalizat al chistului hidatic, cisticercozei cerebrale, sindromului Larva migrans visceralis, ocularis si cutanata, toxoplasmozei (forme abortive, ganglionare, oculare, sistemice), trichinelozei, borreliozei, dirofilariozei si al parazitozelor de import (tropicale);
   identificare macroscopica;
   detectarea anticorpilor si antigenelor parazitare prin metoda ELISA, WB si PCR;
   examene coprologice (direct si concentratii);
   culturi de paraziti;
   evaluarea functionala a sechelelor postinfectii parazitare enterale;
   supravegherea parazitologica a sarcinii cu risc crescut (maladie abortiva, sarcina oprita in evolutie, antecedente de malformatii congenitale si moarte intrauterina);
   screening parazitologic al contactilor si/sau purtatorilor de boli parazitare cu risc epidemic (oxiuroza, amibioza, giardioza, trichineloza, etc.);
   consiliere medicala si chimioprofilaxia persoanelor cu deplasare in zone endemice cu risc parazitar inalt.

Medici:
Sef sectie:
Conf. Dr. Lidia-Elena Lazar
medic primar boli parazitare;
doctor in medicina;
diplomat in boli tropicale si igiena - Londra 1993;
master in managementul serviciilor sociale si de sanatate;
supraspecializare in medicina fetala - Londra 2006.

Conf. Dr. Carmen Michaela Cretu

medic primar boli parazitare;

doctor in medicina;

diplomat in boli tropicale si igiena - Londra 1993;

competenta in ecografie generala;

competenta in managementul serviciilor de sanatate.

 

Conf. Dr. Loredana Gabriela Popa

medic primar boli parazitare;

doctor in medicina;

specialist in medicina de laborator;

competenta in ecografie generala;

sef lucrari.

 

Dr. Suzana Elena Cilievici

medic primar medicina de laborator;

supraspecializare parazitologie clinica;

doctor in medicina;

diplomat in boli tropicale - Paris 1999;

sef lucrari.

 

Dr. Corina Manuela Constantin

medic primar boli infectioase;

supraspecializare in parazitologie clinica;

competenta ecografie generala.

 

Asistent sef: Daniel Betivu

   25 paturi - capacitate sectie

Sectia se afla la etajul 3 in pavilionul B.


  GALERIE FOTO
 
  Paraziti & Ecograf  

Contact:
Pentru informatii va rugam sa ne contactati prin:
Telefoane centrala spital: (se solicita legatura telefonica catre sectie):

  +4 021 317.32.45 / +4 021 316.73.20

   e-mail: parazitologie@spitalulcolentina.ro


Alte sectii din spital:

A.T.I. 1 A.T.I. 2 Ortopedie A.T.I. 2 Chirurgie CHIRURGIE GENERALA 1 CLINICA CHIRURGIE GENERALA 2 CARDIOLOGIE CHIRURGIE PLASTICA DIABET SI NUTRITIE DERMATO-VENEROLOGIE 1 DERMATO-VENEROLOGIE 2 HEMATOLOGIE DERMATOLOGIE COPII GASTROENTEROLOGIE MEDICINA INTERNA 1 MEDICINA INTERNA 2  MEDICINA INTERNA 3 NEUROLOGIE 1 NEUROLOGIE 2 ONCOLOGIE ORTOPEDIE 1 ORTOPEDIE 2 NEUROCHIRURGIE - Chirurgie spinala NEUROCHIRURGIE PNEUMOLOGIE  RECUPERARE MEDICALA  REUMATOLOGIE   UROLOGIE  PARAZITOLOGIE  MEDICINA MUNCII (Boli Profesionale)