CDPC Colentina Proiect cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. ................

.

.

.

.

-

Beneficiar

          SPITALUL CLINIC COLENTINA este situat în sectorul 2 al Municipiului. Bucuresti, pe sos. Stefan cel Mare nr.19-21, in portiunea situata intre Calea. Dorobantilor si Obor.
         
Spitalul Clinic Colentina a luat fiinta in anul 1858 cand printul Scarlat Ghica. hotaraste ctitorirea asezamantului medical denumit la acea vreme “Noul Pantelimon”. pe un teren de 8,73 ha, donat de domnitorul Grigore Ghica.
          Construirea noului spital “Noul Pantelimon” sau “Colentina” s-a inceput dupa. planul de constructie intocmit de arhitectul M.Hartl si aprobat de Scarlat Grigore. Ghica, dar in iulie 1859 s-a constatat cã materialele utilizate erau de proasta. calitate.iar lucrãrile nu intruneau calitatile necesare. O comisie propune prin raportul. depus in 3 august 1861 demolarea lucrarilor efectuate si intocmirea unui nou plan de. constructie.
          Avand in vedere noile conditii, lucrarile au reinceput in anul 1862 pentru un. singur pavilion si s-au finalizat la sfarsitul anului 1863 constructia fiind inaugurata de. domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 24 februarie cu ocazia aniversarii a cinci ani de la. Unirea Principatelor Romane.
          “Noul Pantelimon” asigura bolnavilor serviciile medicale si chirurgicale avand
. fiecare cate 50 de paturi si un serviciu de consultatii gratuite, iar pavilionului iniþial i. s-au mai adaugat doua cladiri ce reprezentau locuintele personalului.
          Anuarul Serviciului Sanitar din 1864 specifica pentru Spitalul Colentina
. numarul de paturi si de medici care il deserveau fiind astfel enumerat la loc de cinste. alaturi de celelalte unitati: Colþea, Filantropia, Pantelimon, Brancovenesc, Spitalul. Izraelit etc..
          Gheorghe Marinescu este numit la 1 mai 1897, medic sef in Spitalul Pantelimon. iar in 1919 clinica de boli nervoase este transferata in Spitalul Colentina tot sub. conducerea prof. Dr. Gheorghe Marinescu.
        Trebuie mentionat ca in 1915 a inceput in Spitalul Colentina construirea unei. clinici moderne destinata pacientilor cu afectiuni neurologice, cladire care nu a fost. gata decat in 1936 datorita evenimentelor din primul razboi mondial ai indiferentei. guvernantilor.
        In anul 1951, ca urmare a reformei invatamantului si necesitatilor privind bolile
. si intoxicatiile profesionale (prin reforma invatamantului din anul 1948, in cadrul. facultatii de medicina a luat fiinta catedra de igiena a muncii si boli profesionale. condusã de ºefii de lucrãri dr. Teodor Pascu si dr. Dimitrie Nanu), Profesor doctor. Gheorghe Dinischiotu va organiza in Spitalul Bucur prima sectie de Boli Profesionale. din tara noastra in cadrul Centrului de Igiena si Boli Profesionale, sectie care in 1952. se va muta în Spitalul Clinic Colentina.
        Activitatea de cercetare si asistenta medicala pentru bolile venerice a fost
. pana la transferul clinicii dermatologice de la Spitalul Coltea in Spitalul Colentina. (fapt.petrecut in 1939) efectuata in serviciul de boli venerice al Spitalului Colentina. si condusa de conferentiar dr. Aristotel Banciu (1886 – 1938), serviciu care. dispunea. de laboratoare de specialitate si avea un total de 300 de paturi.
        Serviciul Clinic de Ortopedie din Spitalul Colentina a fost infiintat in anul 1951, avand 105 paturi si fiind condus de dr. Dimitrie Pintilie, un exceptional specialist, inovator de aparatura, instrumentar, tehnici operatorii si un deosebit formator de
. cadre de specialitate.
        Infiintarea Clinicii Medicale pe locul fostului Serviciu Medical, condus pana in
. anul 1926 de distinsul internist dr. Ion Urlateanu si apoi de dr. I. Mamulea pana in. anul 1935, este legata de numele acad. prof. dr. N. Gh. Lupu, corifeul medicinii. interne romanesti, creatorul primului Institut de Medicinã Interna din tara, in care s-au format majoritatea somitatilor din domeniul medicinii interne, profesori universitari, creatori de scoala medicalã la randul lor.
       
Spitalul Clinic Colentina este un asezamant medical cu traditie, fiind unul. dintre primele spitale construite in Bucuresti. Dezvoltarea continua a spitalului a fost. determinata de actiunea unor importante figuri ale medicinii romanesti care, in. paralel cu ingrijirea pacientilor, au pregatit generatii noi de medici si au desfasurat o. intensa activitate de cercetare medicala. Savanti de talie mondiala precum prof. dr. Gheorghe Marinescu, prof. dr. Nicolae Gheorghe Lupu, acad. Stefan Gheorghe. Nicolau au realizat in cadrul Spitalului Clinic Colentina studiile care le caracterizeaza. opera stiintifica. In prezent exista un important nucleu de cercetatori in cadrul. Spitalului precum si cadre de elita ale reputatei Universitati de Medicina si Farmacie. „Carol Davila” din Bucuresti.
       
Pentru o descriere mai detaliata a Spitalului Clinic Colentina va sugeram sa. accesati pagina de internet a beneficiarului la adresa www.spitalulcolentina.ro.