STIRI
 

Campania de prevenire si combatere a coruptiei la Spitalul Clinic Colentina


Campania de prevenire si combatere a coruptiei, „Educatie pentru promovarea integritătii”, derulată în parteneriat de ASSMB - Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti si DGA - Directia Generală Anticoruptie, a ajuns, astăzi, la Spitalul Clinic Colentina, unde a avut loc o primă sesiune de instruire pentru personalul medical de la cea mai mare unitate sanitară administrată de Primăria Muncipiului Bucuresti, prin ASSMB.
  La eveniment a fost prezent directorul general al ASSMB, Oana SIVACHE, alături de managerul Spitalului Clinic Colentina, Dr. Liviu OLTEAN, si reprezentantii D.G.A. - Directia Anticoruptie pentru Municipiul Bucuresti si Judetul Ilfov - comisar-sef Serviciul prevenire si relatii cu publicul Ion CAZAN si comisar de politie Ion NEACsU.
  Au fost abordate subiecte legate de aplicarea legislatiei în materie de prevenire si combatere a coruptiei, în scopul constientizării de către angajatii din sistemul sanitar, dar si de către cetăteni, a consecintelor deosebit de grave ale implicării în fapte de coruptie. De asemenea, s-a pus accentul si pe atitudinea pe care trebuie să o manifeste toti reprezentantii institutiilor publice în fata unor posibile fapte ilegale.
  „Coruptia în sănătate îmbracă diverse forme, de la cea mai cunoscută - mita dată în spitale cadrelor medicale - si până la formele mai complexe - fraudă, deturnare de fonduri, angajări sau promovări lipsite de etică. Se vorbeste mult despre preventie si aceasta este abordarea corectă. Coruptia nu trebuie să mai reprezinte o barieră, nu trebuie să mai fie pacienti care nu beneficiază de îngrijirile de care au nevoie pentru că nu au resurse financiare. Avem medici de care suntem foarte mândri, care nu conditionează actul medical si îsi fac meseria cu onestitate si profesionalism. Rolul nostru, al ASSMB, este acela de a-i proteja, pentru că legea nu pedepseste doar luarea de mită, ci si darea de mită, iar atunci si pacientul trebuie să înteleagă că vine într-unul dintre spitalele noastre si, în primul rând, trebuie să respecte medicul. Legea nu este optională, ci obligatorie pentru toată lumea!” - Oana SIVACHE, director general ASSMB.
  Obiectivul Campaniei „Educatie pentru promovarea integritătii” este acela de a actiona asupra cauzelor mai profunde ale coruptiei, abordarea nefiind limitată la combaterea fenomenului. Accentul este pus si pe prevenirea practicilor de coruptie si promovarea mecanismelor care pot încuraja integritatea si corectitudinea actului medical.
  „Trebuie să prevenim actele de coruptie, să nu asteptăm să se întâmple si abia după aceea să intervenim. Obiectivul Strategiei Nationale Anticoruptie este acela de identificare, analiză, evaluare si monitorizare a riscurilor de coruptie, precum si stabilirea si implementare a măsurilor de prevenire si control pentru diminuarea riscurilor. Trebuie să venim cu măsuri astfel încât aceste fapte de coruptie să fie descurajate” - Ion CAZAN, comisar sef DGA.