SECTIA

DERMATO-VENEROLOGIE 2

 

 

Psoriazisul si componenta ei, artrita psoriazica

         Psoriazisul este o boala dermatologica cronica care determina o crestere rapida exagerata a celulelor pielii, avand ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate (hipercheratozice), albicioase. Aceste leziuni pot varia ca dimensiuni si au o localizare preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mainilor, picioarelor si regiunii sacrale (partea inferioara a spatelui).

         Artrita psoriazica poate sa apara fie in completarea taboului clinic al psoriazisului cutanat, fie independent de acesta, fiind o boala autoimuna, care afecteaza ligamentele si tendoanele, fascii si articulatii si care poate sa apara chiar si in lipsa componentei tegumentare (psoriazisul clasic). Cercetarile intreprinse pe parcursul a zeci de ani nu au putut elucida cauzele și mecanismele de apariție a bolii. In ultimul timp s-au adus unele argumente in favoarea originii genetice, modul de transmitere nu a fost precizat.

         Artrita psoriazica apare cel mai des intre 35 - 55 de ani, insa poate la fel de bine sa afecteze pacienti mai tineri sau mai in varsta.
 

 

Dr. Olteanu Rodica - medic primar dermato-venerologie (despre psoriazis)

Conf. dr. Baicus Cristian - medic primar boli interne - sef sectie medicala II (despre artrita psoriazica)

Material preluat cu acordul sensotv

 


Alte sectii din spital:

A.T.I. 1 A.T.I. 2 Ortopedie A.T.I. 2 Chirurgie CHIRURGIE GENERALA 1 CLINICA CHIRURGIE GENERALA 2 CARDIOLOGIE CHIRURGIE PLASTICA DIABET SI NUTRITIE DERMATO-VENEROLOGIE 1 DERMATO-VENEROLOGIE 2 HEMATOLOGIE DERMATOLOGIE COPII GASTROENTEROLOGIE MEDICINA INTERNA 1 MEDICINA INTERNA 2  MEDICINA INTERNA 3 NEUROLOGIE 1 NEUROLOGIE 2 ONCOLOGIE ORTOPEDIE 1 ORTOPEDIE 2 NEUROCHIRURGIE - Chirurgie spinala NEUROCHIRURGIE PNEUMOLOGIE  RECUPERARE MEDICALA  REUMATOLOGIE   UROLOGIE  PARAZITOLOGIE  MEDICINA MUNCII (Boli Profesionale)