SECTIA ORTOPEDIE

BANCA DE TESUT (os - tendon)

______________________________________________________________________________________________________________________
Prezentare:

          Banca de tesut din cadrul sectiei de ortopedie si traumatologie, deruleaza activitate de transplant fiind acreditata de Agentiei Nationale de Transplant si autorizata prin Ord.MS 722/2006

          In urma reevaluarii prin inspectia efectuata de Agentia Nationala de Transplant, precum si de Directia de Sanatate Publica si control in sanatate publica din cadrul D.S.P., Banca de Tesut Colentina din cadrul sectiei de ortopedie si traumatologie a fost reacreditata prin Ord. M.S. 1009/2010.

          Banca de tesut reprezinta o structura medicala in care tesuturile osteo-tendinoase recoltate de la donatorul viu cat si de la donatorul in moarte cerebrala sunt recoltate, prelucrate, testate (screening viral si ex. bacteriologic la Institutul de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals), carantinate, validate, stocate (in frigider de -80ºC cu back-up de azot lichid, monitorizare computerizata a temperaturii si alertare la 7 numere de telefon in caz de avarie) si apoi distribuite (conform cererilor de solicitare) catre clinicile de ortopedie si traumatologie a spitalelor cu care BTC are incheiat un  protocol de colaborare.

          In cazul recoltarilor de la donatorul in moarte cerebrala echipa de serviciu face deplasarea la donator, impreuna cu echipa de la transplantul de organ, conform protocolului. Echipa face deplasarea cu instrumentarul, materialele sanitare, echipamentul si dispozitivele de stocare din dotarea bancii.

         In cazul grefelor de la donatorul viu (capete femurale) acestea provin de la pacienti cu coxartroze/fracturi de col femural. Dupa recoltare grefele urmeaza procedurile de banking identice cu acelea din cazul recoltarii DMC.

         In urma reevaluarii prin inspectia efectuata de Agentia Nationala de Transplant, precum si de Directia de Sanatate Publica si control in sanatate publica din cadrul D.S.P., Banca de Tesut Colentina din cadrul sectiei de ortopedie si traumatologie a fost reacreditata prin Decizia ANT nr. 16 /2017.

           Banca de tesut Colentina are incheiate protocoale de colaborare cu urmatoarele clinici de ortopedie si traumatologie:

   SCJU ORADEA, Ortopedie I si II
   SCJU sf. Apostol Andrei - Galati
   Spitalul Clinic de Recuperare Iasi
   Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central - Dr. CarolDavila
   Spitalul Clinic de Urgente pt Copii - Maria Sklodowska
   SCJU Tg. Mures
   Spitalul Clinic Judetean MURES
   SCJU TIMISOARA Ortopedie I si II
   Spitalul Clinic Universitar de Urgenta ELIAS
   Spitalul Clinic de Urgenta Militar Timisoara - Victor Popescu
   SCJU CRAIOVA Ortopedie
   Spitalul Clinic de Colentina
   Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti
   Spitalul Jud Urgenta Sf. Ioan Suceava
   Spitalul Jud Urgenta Sibiu - Ortopedie
 

          In urma activitatii bancii de tesut s-au putut realiza proceduri de transplant tisular prelevari de la donatorul viu si in moarte cerebrala precum si interventii chirurgicale de transplant osos in toate unitatile cu care banca de tesut are protocoale de colaborare si ligamento-plastii incazul instabilitatilor acute si cronice de ligamente atit la nivelul genunchiului cit si gleznei incrucisat anterior in special la sportivi atat in clinica de ortopedie si traumatologie a spitalului Clinic Colentina cit si la clinicile de ortopedie si traumatologie din Timisoara si Tg. Mures.

Personalul bancii:
Dr. Andrei Nica
medic responsabil al Bancii de Tesut Colentina (BTC);
sef echipa de prelevare
medic primar ortopedie-traumatologie;
atestat in banking tisular si celular prin Transplant Procurement Management Course(CE);
medic responsabil al BTC si persoana nominalizata cu raportarea la DSP-ISS a RAS si IAS si la ANT a activitatii de transplant.

Asistenti:
As. Gheorghe Iacob responsabil cu introducerea pacientilor in RNT (Registrul National de Transplant) numit prin OMS 477/2009 cu completarile ulterioare.
As. Nicoleta Maxim tehnician - responsabil cu procesarea grefei.
As. Nicoleta Balint tehnician - responsabil cu procesarea grefei si cu sterilizarea instrumenarului pentru transplant.
As. Mirela Iavorschi - persoana desemnata cu monitorizarea pacientilor ce urmeaza procedura de transplant(prelevare si transplant) in cadrul programului PNVI/3.1 pe sectia orto I.
As. Roxana Neacsu - persoana desemnata cu monitorizarea pacientilor ce urmeaza procedura de transplant(prelevare si transplant) in cadrul programului PNVI/3.1 pe sectia orto II.
As. Elena Olah persoana desemnata cu intocmirea fiselor de monitorizare a cheltuielilor din cadrul activitatilor de transplant pe sectia orto II.
Florica Marin - persoana desemnata cu intocmirea fiselor de monitorizare a cheltuielilor din cadrul activitatilor de transplant pe sectia orto I.
Marian Vlasceanu - persoana desemnata cu ridicarea materialelor si a solutiilor dezinfectante din magazia centrala a spitalului din cadrul PN IV/3.1.
Anghel Dutica - Infirmier responsabil curatenie.

Echipe de prelevare a grefelor osteo tendinoase de la DMC (donatorul in moarte cerebrala)
Dr. Andrei Nica medic primar ortopedie-traumatologie -sef echipa de prelevare
Dr. Iozefina Botezatu medic primar ortopedie-traumatologie -sef echipa de prelevare
Dr. Stefan Ciumeica medic specialist ortopedie-traumatologie sef echipa de prelevare
Dr. Dan Sucoveschi medic specialist ortopedie-traumatologie- sef echipa de prelevare
Dr. Andrei Bunea medic rezident
Dr. Claudiu Gabara medic rezident
Dr. Ionut Teodoriu medic rezident
Dr. Alina Benescu medic rezident
Dr. Stefan Paun medic rezident
Dr. Sorina Romanescu medic rezident


  Raport de activitate pentru Banca de Tesut


Contact:
Pentru informatii va rugam sa ne contactati prin:

   telefon direct +4 021 318.06.63

       fax +4 021 318.06.63

   telefoane centrala spital: (se solicita legatura telefonica catre banca de tesut)
          +4 021 317.32.45 & +4 021 316.58.95 / interior 5013

Banca se afla la demisol in pavilionul G.

    e-mail: btc @spitalulcolentina.ro

 


Alte sectii din spital:

A.T.I. 1 A.T.I. 2 Ortopedie A.T.I. 2 Chirurgie CHIRURGIE GENERALA 1 CLINICA CHIRURGIE GENERALA 2 CARDIOLOGIE CHIRURGIE PLASTICA DIABET SI NUTRITIE DERMATO-VENEROLOGIE 1 DERMATO-VENEROLOGIE 2 HEMATOLOGIE DERMATOLOGIE COPII GASTROENTEROLOGIE MEDICINA INTERNA 1 MEDICINA INTERNA 2  MEDICINA INTERNA 3 NEUROLOGIE 1 NEUROLOGIE 2 ONCOLOGIE ORTOPEDIE 1 ORTOPEDIE 2 NEUROCHIRURGIE - Chirurgie spinala NEUROCHIRURGIE PNEUMOLOGIE  RECUPERARE MEDICALA  REUMATOLOGIE   UROLOGIE  PARAZITOLOGIE  MEDICINA MUNCII (Boli Profesionale)