SERVICIUL DE

RADIOLOGIE

 ______________________________________________________________________________________________________________________

         Osteodensitometria este o metoda neinvaziva pentru determinarea densitatii osului si implicit a rezistentei lui. Utilitatea metodei este demonstrata mai ales in urmarirea tratamentului osteoporozei, fenomen care apare mai ales la femeile la menopauza. Si barbatii pot suferi de osteoporoza, in special fumatorii si cei cu boli cronice ce primesc tratament cortizonic, iar indicatia de osteodensitometrie o stabileste medicul curant.

         Tratamentul osteoporozei previne riscul de fracturi, crescind rezistenta osului. Eficienta tratamentului este evaluata foarte fidel prin DEXA. Osteodensitometria DEXA, are un nivel scazut de iradiere (comparativa cu o iradiere dentara), este cea mai moderna si foloseste raze X de densitati diferite ce strabat osul, permitind aprecierea gradului de reducere a densitatii osoase; nu este dureroasa si se poate efectua la mai multe nivele, cel mai frecvent la nivelul soldului (col femural - cel mai expus fracturarii osteoporotice), coloanei vertebrale lombare si antebratului. Scorurile obtinute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, ce beneficiaza de abordare terapeutica diferita.  Durata medie a unei investigatii dureaza intre 15-20 de minute.

         Osteodensiometria se adreseaza pacientilor cu afectiuni ca boli reumatice degenerative, afectiuni ortopedice, femei la menopauza, pacienti cronici dupa cure cu corticoizi.

         Sistemul este cu coplata atat pentru cei internati cat si pentru cei cu bilet de trimitere.

         Programul conform programarilor este de luni pana vineri dupa cum urmeaza:

         intre orele 09 - 11 pentru pacientii internati in spital
         intre orele 11 - 14 pentru pacientii din afara spitalului

         Serviciul de radiologie al Spitalului Clinic Colentina se afla la parter in pavilionul B .


  GALERIE FOTO
 
  DEXA - Osteodensiometrie  

Medic sef: dr. Liviu OLTEAN

Asistent sef: Constantin BEJAN

Contact:
Pentru informatii si programari va rugam sa ne contactati prin:

   - telefon centrala: +4 021 317.32.45 / interior 5202


Alte sectii din spital:

A.T.I. 1 A.T.I. 2 Ortopedie A.T.I. 2 Chirurgie CHIRURGIE GENERALA 1 CLINICA CHIRURGIE GENERALA 2 CARDIOLOGIE CHIRURGIE PLASTICA DIABET SI NUTRITIE DERMATO-VENEROLOGIE 1 DERMATO-VENEROLOGIE 2 HEMATOLOGIE DERMATOLOGIE COPII GASTROENTEROLOGIE MEDICINA INTERNA 1 MEDICINA INTERNA 2  MEDICINA INTERNA 3 NEUROLOGIE 1 NEUROLOGIE 2 ONCOLOGIE ORTOPEDIE 1 ORTOPEDIE 2 NEUROCHIRURGIE - Chirurgie spinala NEUROCHIRURGIE PNEUMOLOGIE  RECUPERARE MEDICALA  REUMATOLOGIE   UROLOGIE  PARAZITOLOGIE  MEDICINA MUNCII (Boli Profesionale)